”Det är bara tre första pris”

Igår hamnade jag på en tråd i hundbloggar och jag blev verkligen ledsen eller kanske inte ledsen utan mer förvånad! Alla har rätt att tycka vad dem vill o rätt till sina egna åsikter men jag blev nog ledsen pga hur dem hade formulerat sig och såg på saken. Jag skrev iallafall en kommentar som jag tyckte var bra. Hade kunnat länka men dem som la ut inlägget radera det.

Men en kommentar som fick mig att reagera handlade om att det är så himla lätt att ta tre första pris i eliten och sen har man champion men att komma till SM är ngt att skryta om! Men jag känner att varje mål man har med sin hund har lika mycket betydelse som ett SM! Vi vet aldrig vad någon annan lägger ner för tid bakom allt, våra hundar är inte robotar och att nå ända upp till championatet är inte a pice of cake!

Jag tycker det är bra att ha mål och jag tycker det är rätt att man skryter om sig o sin hund när man tävlar oavsett resultat!! Ett första pris i klass ett kan ha lika stor betydelse för någon som tar första pris i eliten och jag tycker båda grejerna är en stor bedrift! Alla vill inte till SM och för dem är kanske att komma upp till eliten större! Att ta championatet är stort så skryt! Att nå ända till SM är också stort!! Sen kan man inte jämföra grenar. Det är som att jag skulle säga att det är så lätt att kvala till agility SM men svårare att kvala in till lydnad o bruks. Man kan inte jämföra o jag tycker inte man har rätt att göra det! Allt man gör är stort!!

Vi lägger ner sådan tid, engagemang, vilja, kärlek och glädje på våra djur o alla tävlingar vi genomför tillsammans så skryt om allting ni genomför!!

Sen när blev det så viktigt att jämföra vad som är en större bedrift än det andra? Sen när blev det så lätt att ta ett championat och varför ska man värdesätta vad som är störst att uppnå?

Allt jag gör med mina hundar är stort o för mig kommer det aldrig bli ”bara tre första pris”.

Vill inte trampa någon på tårna utan alla får tycka vad dom vill men behövde skriva av mig 😉

image

image

Annons

12 reaktioner på ””Det är bara tre första pris”

 1. Men vilken kommentar! Snacka om att ge folk dålig självkänsla om de av någon anledning inte får första pris. Som du säger, det är levande varelser! Håller helt med i det du säger

 2. Viss skillnad på SM & championat – absolut, men inte lätt för det. Alla har vi olika grundförutsättningar, mål och vägar dit, men att säga att ett championat är enkelt att få, innebär bara hur lite man vet. Tråkigt 😦

 3. Efter att ha kämpat som jag vet inte vad med Datcha för att få dessa ”enda” förstapris så vet jag hur svårt det kan vara – även i de lägre klasserna. Jag tycker det du skriver är så sant och så bra! Det är viktigt att se till sig själv, sina mål och framförallt förutsättning. Datcha har jag aldrig trott att vi skulle komma så långt som vi har, när vi nu jobbar mot klass III, vilket gör att överhuvudtaget STARTA klass III kommer vara en vinst för oss! Önskar fler kunde tänka som du! 🙂

 4. Så onödigt jantigt! Det är viktigt att ha mål och få uppleva känslan av att nå dem oavsett hur höga de är. Jag förstår inte vad i hela friden man vinner på att nedvärdera andras insatser, i synnerhet inte i en sport där man i huvudsak tävlar mot sig själv! Stå på dig och njut av dina framgångar 🙂

 5. Grymt bra skrivet Malin!
  Jag kommer vara otroligt glad bara den dagen jag KAN sätta foten på en lydnadsplan med Olga. Aldrig tävlat, aldrig kört lydnad på det viset, och nu måste vi bromsa hela tiden men den dagen vi kan köra ett helt program på träningstävling eller riktig tävling – den dagen kommer kännas för oss. En riktig vinst, oavsett första pris eller inte. Bara känslan att KUNNA tävla och försöka, de räcker för oss just nu. Sen är det klart jag vill lyckas få dessa första pris i ettan också, men i dagsläget vet jag inte hur långt Olga håller.

 6. Så himla bra inlägg! Tummen upp för dig!! Jag håller helt och hållet med alla har vi olika mål och kämpar för olika saker. Tycker att det är skönt att läsa att hundmänniskor som tävlar i högre klass inte tror sig vara bättre än andra som tävlar i lägre klasser/andra grenar eller bara tränar för skojs skull på lägre nivå.

 7. Håller helt å hållet med dig Malin! alla har olika mål och de gör inte målen mindre värda vare sig de är att kvala sig till sm eller att hunden ska klara apporteringen för dagens tävling!:) kan tycka de är väldigt fult att skriva att de är onödigt att ha mål om man inte satsar på SM, ”alltså då man satsar på riktigt”.
  Jag måste ha mål med mina hundar, kortsiktiga och långsiktiga mål annars skulle iaf jag trampa på samma ställe:)

  Bra skrivet Malin:)

 8. Riktigt bra skrivet! Håller med dig fullt ut!
  Tycker tyvärr att många bara tänker på målet och glömmer bort den värdefulla vägen dit oavsett hur långt man har satt sitt mål. :/

 9. Håller verkligen med. Mål ska vara personliga, eftersom vi alla har olika mål, bakgrund och förutsättningar (i hundträning- och tävling har ju även hundarna väldigt olika bakgrund och förutsättningar). För vissa kanske högsta drömmen är att tävla i lättaste klassen och sen vara nöjd.

  Allt handlar om inställning. Personligen tror jag att man mår bäst av att glädjas åt egna mål och delmål, och även glädjas åt andra utefter deras mål.

 10. Jag reagerade också på det. Väldigt respektlöst tycker jag. Alla hundar är individer och har olika för och nackdelar och det är absolut inte enkelt att få ett championat! Bra skrivet 🙂

 11. Mycket handlar ju också om vilken erfarenhet man har. Jag var jättestolt över vår hunds viltspårchampionat! Så glad och stolt! Idag förstår jag att det var inte så svårt att träna en tax, som har stort spårintresse, att klara viltspårprov. Men jag är lika stolt för denna ”enkla” merit (som många inte ens räknar som merit för ”alla hundar kan ju spåra”).
  Tråkigt med såna dryga kommentarer. Om man bara kan vara stolt över ett SM så ja då blir ju livet och träning rätt enformig. Om man istället kan vara glad för alla framsteg blir hundägandet mycket roligare.

  Tror att en sån person kanske också är en som beskyller sin hund för alla misstag. Tragiskt men det förekommer ju.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s