TÄVLINGSPSYKOLOGI

Det är roligt att tävla och det är fruktansvärt lärorikt! Men trots att det är roligt och lärorikt kan det även vara ångestfyllt, nervöst och ja många känslor spelar in! Ibland kan man känna presentationsångest och man kan känna att andra förväntar sig så mycket utav en och går det inte bra kanske dom tror att man är dålig OCH man kan lätt fastna i att det måste vara perfekt; jag måste ha höga poäng på detta moment för det går ju så bra på träning. Jag tragglade själv med många känslor förra året; man vill det ska gå bra men samtidigt vill man ha den där superbraiga känslan!

Nu har jag lärt mig. Man ska inte låsa sig fast på poängen. Man ska fokusera på att ha roligt och finnas där på bästa sätt för sin hund. Inget säger att du är bäst bara för att du får höga poäng i en klass och ingen säger att du ska vara sämre bara för att du får lägre poäng i en klass för just dom poängen kanske betyder så mycket för dig för din hund låg ju faktiskt platsen som du kämpat så mycket med så vem bryr sig om den hade roligt på dom andra momenten och tjuvstartade så det blev en nolla här och där? INGEN!

När jag kände att det inte gick så bra för oss på tävling förra året så var min trygghet att bryta men vad lärde vi oss då? Ingenting men det var mitt sätt att inte fortsätta.. Men ju mer vi bröt och bröt så blev det ju en elak cirkel. Jag lärde mig inte mer och min hund fick inte ens chans att utvecklas eller visa vad den går för! Jag fick en rejäl spark i rumpan av Anna. Hon hjälpte mig förstå och hon fick mig att bryta min cirkel.

Hon bad mig skriva ett papper där jag skrev upp Mål, Syfte och Krav. Det skulle vara shysst både mot mig och min hund. Jag skrev pappret när jag tävla med Unik förra året, läste det innan jag gick på plan och trots att vi nollade våran vittring så fortsätte jag med fjärren och fyfarao så bra det gick. Tävlingen var så underbar och känslan var super och trots att poängen inte spelade mig någonroll där så fick vi faktiskt uppflytt till eliten där.

Nu har jag skrivit en lista till alla mina hundar. Ia har en. Unik har en. Scream har en. På så sätt kan jag förbereda oss på bästa sätt och ju mer man tävlar ju mer vana får man och varje tävling ger faktiskt en utveckling framåt. Det är inte lätt att tävla: Man ska hålla nerver i schak, man ska finnas där och SKITA i alla andra runtom en. Det är du som styr dina känslor. Det är du som bestämmer vad du ska fokusera på så släpp kraven och kör erat race! 🙂 Ni är lika bra oavsett hur det går!

Här har ni Uniks och min lista och den läser jag alltid innan vi går in på plan!

Tävlingspsykologi.

Mål: Ta sig igenom programmet

Syfte: Lära känna varandra mer

Krav: Finnas där för Unik och skita i alla andra.

Efter tävlingarna så sätter jag mig ner och funderar om vi uppfyllde dagens mål och om syftet blev uppfyllt och sen skriver jag alltid ett plus och ett minus på vad jag ska tänka på tills nästa gång.

DSC_0799

4 reaktioner på ”TÄVLINGSPSYKOLOGI

  1. Åh vad du är smart! Låter som ett vinnande koncept som jag tror att många skulle ha nytta av att tänka igenom då och då! 🙂

  2. Bra skrivet! Just det där med olika moment tycker jag var bra. Vi har kämpat som tusan med apportering och sist fick vi poäng i momentet. Inga superpoäng, men jäklar vad lycklig jag var! Bara det var värt hela tävlingen, då man har haft en hund som antigen tjuvar eller inte går ut alls och tar den…Ja det där med att bryta har jag inte riktigt förstått…visst om hunden springer runt som en galning kanske på platsen eller det inte går att få kontakt med den inne på plan…men ärligt talat hur ofta händer det? Man måste tänka moment för moment…Okej fria följet gick skit, men nu är det läggande under gång, då har vi fokus på det, och inte det som varit.

    Lycka till i fortsättningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s